SKODA AUTO – 125 de ani de existență

În 2020 ŠKODA AUTO aniversează 125 de ani de existență

 

› ŠKODA AUTO a fost înființată în 1895, fiind astfel unul dintre cei mai vechi producători auto activi din lume

› ŠKODA AUTO își va sărbători această aniversare de 125 de ani cu numeroase activități, promoții și evenimente în jurul lumii

› Compania aniversează în acest an și 115 de ani de la lansare producției de automobile

› Anul acesta au loc, de asemenea, mai mult aniversări ale modelelor cu semnificație istorică pentru marcă

› ŠKODA AUTO intră în noua epocă a mobilității individuale de pe o poziție excelentă

Mladá Boleslav, ianuarie 2020 – An aniversar important pentru ŠKODA AUTO: producătorul auto sărbătorește 125 de ani de la înființare și 115 ani de la lansarea producției de automobile. Mai mult, anul acesta marchează aniversări pentru mai multe modele de importanță istorică pentru marcă.

Bernhard Maier, Președintele Consiliului de Administrație ŠKODA a declarat: “ŠKODA AUTO este unul dintre cei mai vechi producători auto activi din lume. Curajul și ingeniozitatea celor doi fondatori, Václav Laurin și Václav Klement, reprezintă piatra de temelie a acestei povești unice de succes și creează totodată o obligație și o încurajare pentru asigurarea unui viitor de succes. Iar exact aceasta este ceea ce facem prin Strategia 2025: transformăm ŠKODA AUTO dintr-un producător de automobile, într-o Companie Simply Clever, ce oferă cele mai bune soluții de mobilitate.”

În eforturile sale de a atinge acest obiectiv major, ŠKODA AUTO își continuă și în 2020 drumul spre mobilitatea electrică, prezentând în prima jumătate a anului versiunea pentru producția de serie a modelului VISION iV. Astfel, anul în care ŠKODA aniversează cei 125 de ani de existență ai companiei marchează și începutul unei noi ere pentru producătorul ceh: SUV-ul 100% electric este primul model al mărcii bazat pe Platforma Modulară Electrică a Grupului Volkswagen. De asemenea, ca parte a campaniei sale de produs aflate acum în curs, ŠKODA lansează 30 de modele între anul 2019 și finele anului 2022, dintre care peste 10 vor fi parțial sau complet electrice.

Fondatorii companiei, Václav Laurin și Václav Klement, au pus bazele poveștii de succes a mărcii ŠKODA încă din decembrie 1895. Iar între timp, ŠKODA a devenit un brand de succes, bine-cunoscut și apreciat în întreaga lume. Cei doi au început cu reparați și producția de biciclete, în orașul Mladá Boleslav, situat în Boemia. Compania ce le-a purtat numele, Laurin & Klement (L&K), avea să ofere curând numeroase vehicule cu două sau trei roți. În 1899 a fost lansată apoi și producția de motociclete. Modelele inovatoare din punct de vedere tehnic au devenit rapid populare în Anglia, una dintre cele mai pretențioase piețe de export.

Primul automobil Laurin & Klement, numit Voiturette A, a fost lansat în 1905 și s-a dovedit în scurt timp a fi un excelent automobil pentru uzul cotidian, cu un foarte bun raport valoare/preț. L&K și-a extins treptat gama, introducând în scurt timp și automobile sport de înalte performanțe, dar și autovehicule comerciale, ce au cuceri rapid șoferii la nivel internațional. De atunci au trecut 115 ani, iar producătorul auto cehesc este acum activ pe peste 100 de piețe, livrând anual 1,24 milioane de autovehicule la clienții din întreaga lume.

Baza pentru dezvoltarea viitoare a succesului răsunător a fost fuzionarea în 1925 a companiei Laurin & Klement cu grupul de inginerie mecanică ŠKODA, care a asigurat capitalul necesar expansiunii. De atunci, săgeata înaripată a devenit emblema autovehiculelor fabricate în Mladá Boleslav.

ŠKODA AUTO își sărbătorește în 2020 aniversarea de 125 de ani cu numeroase activități, evenimente și campanii dedicate angajaților firmei, fanilor mărcii și celor pasionați de automobilism. De exemplu, modelele cu semnificație istorică vor lua parte la anumite evenimente din China și India, precum și pe alte piețe internaționale. Un eveniment foarte special al festivităților acestui an va fi și concertul extraordinar al Filarmonicii Cehești, filarmonică de renume internațional. De asemenea, pentru acest an aniversar, ŠKODA lansează o campanie extinsă de marketing și comunicare, pe toate canalele de socializare folosite de marcă, precum și pe pagina web a mărcii și pe ŠKODA Storyboard, sloganul fiind: “Inventivitatea ne pune în mișcare încă din 1895”.

Pe parcursul istoriei companiei, unitățile de producție cehești și cele internaționale au construit numeroase modele ce au acum o semnificație istorică pentru ŠKODA. O parte dintre acestea își vor sărbători în 2020 aniversări rotunde de la lansarea lor pe piață sau de la premieră. Astfel, de exemplu, în urmă cu 85 de ani, ŠKODA prezenta în premieră fascinanta ŠKODA 935 Dynamic, cu caroseria sa aerodinamică specială.

Acum 60 de ani, în septembrie 1960, ŠKODA prezenta prima ŠKODA OCTAVIA COMBI, la Târgul Internațional de Inginerie din Brno, iar apoi, în 1970 a fost lansat elegantul coupe 2+2, ŠKODA 110 R. La fel, și bogata și îndelungata tradiție de care se bucură ŠKODA AUTO în motorsport are la rândul său o aniversare de 70 de ani de sărbătorit în 2020, și anume participarea în 1950 a echipei fabricii la Cursa de 24 de Ore de la Le Mans.