ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – prezentare model

skoda enyaq coupe iv

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV: mobilitatea electrică în cea mai elegantă formă a sa

Thomas Schäfer, CEO ŠKODA AUTO, a declarat: ”Lansat după introducerea cu succes a SUV-ului nostru electric, noul ENYAQ COUPÉ RS iV aduce un suflu chiar și mai emoțional în familia ŠKODA iV, la care adaugă rafinament sportiv și eleganță. Designerii și inginerii noștri au reușit din nou să îmbine optim utilitatea practică și designul emoțional. Noul nostru model situat în vârful gamei aduce, de asemenea, și prima ŠKODA RS electrică oferită vreodată de marcă. ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV îmbină perfect caracterul atractiv emoțional cu eficiența, oferind totodată spațiul generos, specific modelelor mărcii ŠKODA. Și totul este îmbrăcat într-o caroserie deosebit de elegantă.”

Noua ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV și ENYAQ iV sunt construite la unitatea principală de producție a mărcii, aflată în orașul Mladá Boleslav din Republica Cehă. Cele două modele sunt singurele automobile electrice din Europa construite pe baza platformei MEB a Grupului Volkswagen în afara Germaniei. Datorită arhitecturii sale și a ampatamentului lung, platforma modulară electrică MEB permite noi opțiuni pentru proporțiile caroseriei și design. Spațiul disponibil pasagerilor din spate este, de asemenea, deosebit de generos, deoarece bateria de înaltă tensiune folosită de sistemul de tracțiune este complet integrată în podeaua autoturismului și deoarece autovehiculele electrice nu au tunel pentru transmisie.

Linia plafonului panoramic din sticlă cu tentă închisă din dotarea standard are o pantă descendentă lină specifică modelelor coupe

Noua ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV beneficiază de un look emoțional și mai pregnant decât versiunea SUV din gama electrică și, alături de versiunea SPORTLINE, acest nou model este disponibil și în versiunea atletică ENYAQ iV COUPÉ RS iV, situată în vârful gamei. Acest model se distinge prin masca frontală sport discretă, pragurile laterale vopsite în culoarea caroseriei și jantele din aliaj ușor ce pot avea dimensiuni între 19 și 21 de inchi. Începând de la montantul B, linia plafonului coboară lin înspre spate și se contopește în hayonul ce atrage atenția cu eleronul său incisiv. Liniile automobilului sunt accentuate și de plafonul panoramic vitrat cu sticlă cu tentă închisă, ce este o dotare standard pentru noul model coupé. Este cel mai mare plafon panoramic vitrat din gama ŠKODA, acoperind întregul plafon al autoturismului și contopindu-se cu luneta. Fiind mai subțire decât plafonul metalic, plafonul panoramic asigură spațiu la cap extrem de generos pentru ocupanții automobilului. Plafonul panoramic vitrat permite luminii naturale să pătrundă și mai intens la interior, conferind habitaclului automobilului o atmosferă și mai aerisită. Stratul special de izolare al sticlei contribuie la menținerea temperaturii plăcute la interior, indiferent de condițiile meteo. La fel ca ENYAQ iV, și coupé-ul este disponibil opțional cu Crystal Face, la care lamelele verticale ale grilei ŠKODA marcante a radiatorului sunt iluminate de 131 de LED-uri. Designul impresionant de ansamblu al automobilului este desăvârșit de bandoul luminos orizontal. Pentru ENYAQ COUPÉ RS iV, Crystal Face este o dotare standard.

 

Două variante de baterie de mărimi diferire și patru variante de putere, inclusiv derivatul ENYAQ COUPÉ RS iV din vârful gamei

Noul coupé oferă patru opțiuni de putere. Plaja puterilor disponibile începe de la 132 kW*, cu modelul ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV 60 cu tracțiune spate, ce este echipat cu bateria de 62 kWh (net: 58 kWh). ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV 80 are, de asemenea, tracțiune pe puntea spate, dar generează 150 kW din bateria sa de 82 kWh (net: 77 kWh). Alături de bateria mai mare, ENYAQ COUPÉ iV 80x și ENYAQ COUPÉ RS iV au și un al doilea motor instalat pe puntea față, astfel că beneficiază de tracțiune integrală. Puterea de sistem a versiunii ENYAQ COUPÉ iV 80x se ridică la 195 kW**, iar ENYAQ COUPÉ RS iV generează 220 kW** și un cuplu maxim de 460 Nm. Aceasta este prima ŠKODA RS 100% electrică din istoria mărcii. Printre caracteristicile sale specifice se numără performanțele deosebit de dinamice, numeroase detalii de design negre și bandoul reflectorizant roșu, desenat pe întreaga lățime a hayonului, ca detaliu specific al modelelor RS. ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV are nevoie de doar 6,5 secunde pentru a sprinta de la 0 la 100 km/h și își atinge viteza maximă la 180 km, adică se poate deplasa cu 20 km/h mai rapid decât orice altă variantă a noului coupé. Culoarea frapantă Verde Mamba este disponibilă exclusivă pentru RS.

Eficiență crescută și autonomie avansată, grație caracteristicilor aerodinamice excelente

Impresionând cu un coeficient aerodinamic (cd) de 0,234, caracteristicile aerodinamice extraordinare ale noului coupé ŠKODA 100% electric sunt chiar și mai avansate decât performanțele aerodinamice deja excelente ale modelului ENYAQ iV, ceea ce contribuie simțitor și la eficiența automobilului. Coeficientul aerodinamic redus are un impact semnificativ asupra autonomiei maxime a automobilului, ce ajunge pentru ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV 80 până la 545 km*** conform ciclului WLTP. Iar capacitatea de încărcare rapidă a bateriei recomandă acest automobil fără rezerve și pentru călătoriile la drum lung. Echipată cu cârligul de remorcare opțional, ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV poate tracta remorci cu greutatea de până la 1.400 kg, pe o înclinație de 8%.

 

Design Selections pentru interior, ecran de 13 inchi și Head-up Display cu realitate augmentată

La fel ca SUV-ul electric, și noul coupé electric oferă pentru interior pachetele Design Selections ce combină optim elementele de design, inspirându-se din mediile de locuit moderne și folosind materiale naturale, procesate în manieră sustenabilă, precum și materiale reciclate. Structura clară a opțiunilor disponibile, inclusiv cele 10 pachete tematice cu combinații de dotări ingenios selectate și opțiunile individuale de dotări simplifică mult configurarea automobilului, în beneficiul clientului. Între dotările standard se numără ecranul central de 13 inchi al sistemului de infotainment și afișajul Digital Cockpit de 5,3 inchi, ce poate fi completat opțional cu un Head-up Display cu funcții de realitate augmentată.

Mobilitate cu emisii zero și ecosistemul ŠKODA iV

Noua ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV permite mobilitate individuală cu zero emisii, oferind totodată costuri de funcționare reduse. Ecosistemul ŠKODA iV și serviciul Powerpass dau acces la 260.000 de puncte de încărcare din Europa, clientul având nevoie doar de un singur card de acces. ŠKODA AUTO susține și încărcarea facilă de acasă, oferind wallbox-urile ŠKODA, ce sunt disponibile și cu serviciul de instalare opțional. Numeroase țări europene oferă, de asemenea, beneficii și subvenții la achiziția și pentru deținerea unui autovehicul electric, ca de pildă reduceri de taxe și impozite, prime la achiziție, posibilitatea de a utiliza autobuze speciale și benzi speciale în trafic, parcare gratuită și permisiunea de a intra în zonele centrele ale orașelor (diferit în funcție de țară).

* Este posibil ca puterea maximă să nu fie disponibilă integral. Puterea disponibilă în diferite situații de mers depinde de variați factori, precum temperatura ambientală și nivelul de încărcare al bateriei, precum și de temperatura și de starea bateriei de înaltă tensiune și de vechimea sa fizică.

** Puterea maximă de 195 kW și respectiv 220 kW: puterea maximă a fost calculată conform UN GTR.21 și poate fi accesată timp de max. 30 secunde. Puterea disponibilă în diferite situații de mers depinde de diferiți factori, precum temperatura ambientală și nivelul de încărcare al bateriei, precum și de temperatura și starea bateriei de înaltă tensiune sau de vechimea sa fizică. Pentru ca puterea maximă să poată fi asigurată, temperatura bateriei de înaltă tensiune trebuie să fie între 23°C și 50°C, iar nivelul de încărcare al bateriei > 88%. Dacă nu sunt asigurați acești parametri, este posibil ca puterea maximă să nu fie disponibilă. Temperatura bateriei poate fi influențată indirect până la un anumit nivel de sistemul de aer condiționat staționar, iar nivelul de încărcare poate fi ajustat din automobil. Puterea curentă disponibilă va fi indicată pe afișajul pentru performanțele dinamice. Pentru a menține cât mai eficient posibil capacitatea utilizabilă a bateriei de înaltă tensiune, se recomandă ca bateria să fie în general încărcată până la 80% dacă automobilul este utilizat zilnic (nivelul poate fi schimbat la 100% înainte de călătoriile la drum lung, de exemplu).

*** Toate valorile indicate sunt încă valori preliminare.

 

Exteriorul ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV

Oliver Stefani, Directorul departamentului de Design al mărcii ŠKODA, a explicat: ”Cel mai nou model al nostru din producția de serie, ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV, reține aproape toate aspectele prototipului VISION iV, studiu ce a atras foarte multă atenție la prezentarea sa în urmă cu doi ani. Designul său elegant, cu detalii sculpturale și cristaline conferă mașinii o alură plină de forță. Liniile atletice de sportiv adaugă un caracter și mai emoțional noului nostru model electric din vârful gamei, mai pronunțat chiar decât la modelul ENYAQ iV lansat deja de ŠKODA cu succes. Totodată, coupé-ul nostru oferă și calitățile specifice mărcii, precum spațiul generos și caracterul funcțional excepțional.”

La fel ca ENYAQ iV, și ENYAQ COUPÉ iV este construit pe baza platformei modulare transversale MEB a Grupului Volkswagen. Noul coupé are o lungime de 4.653 mm și lățimea de 1.879 mm. Înălțimea este de 1.622 mm, iar ampatamentul generos măsoară 2.765 mm. Liniile sportive asigură caracteristici aerodinamice extraordinare, coeficientul aerodinamic (cd) fiind de 0,234. Jantele mari din aliaj ușor cu dimensiunile între 19 și 21 de inchi accentuează alura plină de forță a autoturismului. Lansarea noului coupé aduce în gama ENYAQ iV și noi opțiuni pentru culoarea caroseriei: Portocaliu Phoenix metalizat și Gri Graphite metalizat, înlocuind Gri Quartz. Verde Mamba este rezervat exclusiv modelului sportiv ENYAQ COUPÉ RS iV.

Linii distinctive și detalii exclusive de coupé

Caroseria noului coupé se caracterizează prin linii elegante și atletice. Având propria sa mască frontală distinctivă, coupe-ul arată diferit față de ENYAQ iV. De asemenea, pragurile sale laterale finisate în culoarea caroseriei sunt la rândul lor rezervate exclusiv modelului ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV și accentuează vizual lungimea autoturismului. Începând de la montantul B, linia plafonului coboară lin spre spate și se contopește în hayonul ce atrage atenția cu eleronul său incisiv. Înscrisul ŠKODA de pe hayon este un alt detaliu ce atrage atenția privitorilor. Plafonul panoramic vitrat negru inclus în dotarea standard se întinde pe întreaga suprafață a plafonului și trece cursiv în luneta scundă, accentuând și mai pregnant liniile elegante de coupé ale mașinii. Este cel mai mare plafon panoramic vitrat din gama ŠKODA, acoperind întregul plafon al autoturismului și contopindu-se cu luneta. Fiind mai subțire decât plafonul metalic, plafonul panoramic asigură spațiu la cap extrem de generos pentru ocupanții automobilului. Plafonul panoramic vitrat permite luminii naturale să pătrundă și mai intens la interior, conferind habitaclului automobilului o atmosferă și mai aerisită. Stratul special de izolare al sticlei contribuie la menținerea temperaturii plăcute la interior, indiferent de condițiile meteo. Contraste frapante sunt create de rama cromată a grilei ŠKODA de la radiator și de decorurile cromate de la geamuri.

Chiar și mai dinamice: ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV și ENYAQ COUPÉ RS iV

Variantele sportive ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV și ENYAQ COUPÉ RS iV au un look chiar și mai dinamic. Dispunând de șasiul sport în dotarea standard, aceste două modele au garda la sol redusă cu 15 mm în față și cu 10 mm în spate. Printre detaliile sport de design se numără și rama grilei radiatorului, decorul geamurilor și difuzorul din spate, care sunt toate finisate în negru gloss, al fel ca emblemele cu denumirea modelului, înscrisul ŠKODA de pe hayon și decorul prizelor de aer din masca frontală. Decorul prizelor de aer are forma literei C la modelul SPORTLINE și la varianta RS dispune și de un element central adițional, ce desenează astfel litera E. Asemeni și altor modele RS din gama producătorului auto ceh, și ENYAQ COUPÉ RS iV beneficiază de un reflector trasat pe întreaga lungime a barei de protecție din spate.

Ambele modele au sticlă laminată izolantă fonic la geamurile din față și spate lateral, ce reduce zgomotul de la interior. Geamurile lateral din spate lateral și de la lunetă au tentă închisă. Jantele din aliaj Vega cu finisaj antracit de la ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV au diametrul de 20 de inchi. Opțional modelul poate fi echipat cu jantele negre din aliaj de 21 de inchi numite Betria. ENYAQ COUPÉ RS iV oferă ca dotare standard jantele negre de 20 de inchi numite Taurus. Jantele Vision de 21 de inchi cu finisaj antracit sunt opționale. Ambele modele de jante au măști Aero din plastic pentru optimizarea caracteristicilor aerodinamice. Cele două variante sport ale coupé-ului pot fi, de asemenea, identificate cu ușurință datorită emblemelor specifice de pe aripi, cu înscrisul SPORTLINE și respectiv cu sigla RS.

 

Faruri full-LED Matrix și luminile Crystal Face accentuează designul

ŠKODA dotează ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV și ENYAQ COUPÉ RS iV cu faruri full-LED Matrix în dotarea standard. Astfel, fiecare modul conține câte 24 de LED-uri ce pot fi controlate separat și permit celui de la volan să conducă în permanență cu luminile de drum activate, fără a-i deranja pe ceilalți participanți la trafic. Pentru celelalte variante ale gamei, farurile full-LED Matrix sunt o dotare opțională. Dotarea standard a acestor modele include module LED pentru luminile de întâlnire, luminile de drum și luminile de zi. La fel ca ENYAQ iV, și coupé-ul este disponibil opțional cu Crystal Face, la care lamelele verticale ale grilei ŠKODA marcante a radiatorului sunt iluminate de 131 de LED-uri. Designul impresionant de ansamblu al automobilului este desăvârșit de bandoul luminos orizontal. Acesta este o dotare standard pentru ENYAQ COUPÉ RS iV și opțională pentru celelalte variante ale modelului. De asemenea, la Crystal Face, modulele LED pentru luminile de drum și cele de întâlnire de la farurile full-LED Matrix, precum și luminile de zi creează astfel împreună un efect atractiv de animație. Blocuri optice spate full-LED desenează din lumină litera C, ca la toate modelele ŠKODA. Aici se fac remarcate și structurile ce amintesc de sticla de cristal, elementele luminoase adiționale, luminile de semnalizare dinamice și funcția animată Coming Home/Leaving Home.

 

Interiorul ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV

La fel ca la modelul SUV, și interiorul noii ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV este definit de noile Design Selections. Acestea sunt inspirate din spațiile de locuit moderne și urmează fiecare diferite stiluri concrete pentru tapițerie, decoruri, bord și materiale. Pachetul de intrare în gamă al noului coupé se numește Design Selection ‘Loft’ și creează o atmosferă modernă și confortabilă, cu materiale ușor de curățat și o combinație armonioasă de gri cu negru.

 

Tapițerie realizată din lână nouă și din sticle PET reciclate

Materiale deosebit de sustenabile au fost folosite pentru Design Selection ‘Lodge’. Astfel, tapițeria este realizată în proporție de 40% din lână naturală nouă și poartă emblema de calitate Woolmark Company. 60% din material este poliester, obținut din sticle PET reciclate. Planșa de bord este acoperită cu material textil. Per ansamblu domină materialele moi și culorile deschise. Pielea și materialul din microfibră Suedia folosite pentru Design Selection ‘Lounge’ creează un look distinctiv și modern. Paspoalul colorat și cusăturile contrastante introduc detalii exclusive.

 

Stil și confort, opțional cu piele tăbăcită prin procese ecologice

Scaunele acoperite cu piele neagră moale cu paspoal și cusături contrastante în nuanța coniacului oferă un nivel deosebit de ridicat de confort în interioarele echipate cu Design Selection ‘Suite’. ‘ecoSuite’ merge cu un pas chiar și mai departe și combină atmosfera clasică și luxoasă cu un grad ridicat de sustenabilitate. Tapițeria din piele în nuanța coniacului de pe scaunele acestei variante este tăbăcită într-un proces ecologic special, folosind extract din frunze de măslin, fără să fie utilizate chimicale. Paspoalul gri Stone și cusăturile contrastante desăvârșesc acest look în manieră rafinată.

 

ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV cu interior negru

Finisajele negre sunt elementul definitoriu al pachetului Design Selection disponibil exclusiv pentru varianta SPORTLINE a gamei ENYAQ COUPÉ iV. Scaunele sport acoperite cu material Suedia au tetiere integrate, cusături decorative gri, asemeni volanului multifuncțional îmbrăcat în piele cu trei spițe, ce dispune de padele pentru selectarea diferitelor moduri de recuperare și are aplicată emblema SPORTLINE. Plafonul este negru pe interior și bordul are suprafața finisată cu aspect de piele și are decor cu efect de fibră de carbon, specific modelului.

 

Două opțiuni Design Selection rezervate exclusiv pentru ENYAQ COUPÉ RS iV

ENYAQ COUPÉ RS iV este disponibil cu două opțiuni Design Selection ce îi sunt rezervate exclusiv. Dotarea standard a ambelor opțiuni include bandouri decorative cu aspect de fibră de carbon pe bord și pe panourile ușilor, pedalier acoperit cu aplicații cu aspect de aluminiu și scaune sport cu teiere integrate și emblema RS. Varianta Design Selection ‘RS Lounge’ include scaune acoperite cu material Suedia negru din microfibră, cu paspoal în nuanța Lime și cusături contrastante. Aceste accente de culoare pot fi observate și la cusăturile contrastante de la covorașe și de pe volanul sport multifuncțional îmbrăcat în piele și încălzit, ce dispune de 3 spițe și are aplicată emblema RS. Pe bord este aplicat, de asemenea, material Suedia negru, cu cusături decorative. Design Selection ‘RS Suite’ este varianta opțională de interior pentru modelul sport din vârful gamei și include tapițerie din piele neagră perforată cu paspoal gri și cusături contrastante. Același material acoperă și volanul sport multifuncțional, ce este, de asemenea, decorat cu emblema RS. Bordul este acoperit cu un material cu aspect de piele, asortat cu scaunele și este decorat cu cusături contrastante.

 

Gamă extinsă de dotări standard și pachete opționale structurate pe diferite teme

În dotarea standard a noului ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV este inclus afișajul Digital Cockpit cu display de 5,3 inchi și touchscreen-ul central de 5,3 inchi ce dă acces la sistemul de infotainment și la alte funcții ale automobilului. Toate variantele coupe-ului dispun de sistem de climatizare Climatronic cu reglaje pe 2 zone, de volan multifuncțional cu 2 spițe îmbrăcat în piele cu butoane, inclusiv butoane rotative pentru operarea intuitivă, precum și de butonul KESSY GO de pornire fără cheie. Variantele modelului ce sunt echipate cu baterie mai mare au, de asemenea, volan încălzit cu padele, pentru ajustarea intensității de recuperare a energiei. Dotările pot fi extinse cu ajutorul a 10 pachete de dotări opționale structurate pe caracteristici precum confortul, caracteristicile dinamice, controlul climatizării, sisteme de asistență și infotainment. Cele mai multe dintre aceste pachete sunt disponibile în variantă de bază și în variantă Plus.

 

Gama de opțiuni pentru controlul climatizării include scaunele față și spate încălzite, precum și parbrizul încălzit și, pentru ENYAQ COUPÉ RS iV, și sistemul de climatizare Climatronic cu reglaje pe 3 zone. Pachetul ”Confort Scaune” oferă scaunele cu ajustare electrică, iar varianta Plus oferă și funcție de masaj pentru scaunul șoferului. De asemenea, sunt oferite și anumite opțiuni individuale ce sunt disponibile pentru toate modelele. Printre acestea se numără alarma anti-furt cu funcție de supraveghere a interiorului, airbag-urile laterale pentru locurile din spate, cârligul de remorcare retractabil electric și șasiul sport ce reduce garda la sol cu 15 mm în față și 10 mm în spate. Acest șasiu, precum și direcția progresivă sunt incluse în dotarea standard a sportivelor ENYAQ COUPÉ SPORTLINE iV și ENYAQ COUPÉ RS iV.

 

Spațiu generos și portbagaj cu capacitatea de 570 l

ENYAQ COUPÉ iV oferă mult spațiu pentru 5 ocupanți și bagajele lor. Ampatamentul lung și podeaua plană asigură spațiu din plin la nivelul picioarelor. În ciuda liniei descendente a plafonului, spațiul la nivelul capului este comparabil cu cel de la ŠKODA OCTAVIA COMBI. Portbagajul are capacitatea de 570 l și datorită pragului de înălțime redusă de la portbagaj și a hayonului cu acționare electrică, spațiul de transport poate fi accesat cu ușurință cu ajutorul pedalei virtuale, ce permite deschiderea hayonului prin simpla mișcare a piciorului sub bara din spate.

 

Sistemul electric de propulsie: patru variante de putere și două mărimi diferite pentru baterie

Johannes Neft, membru al Consiliului de Administrație ŠKODA, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică, a explicat: ”Noua ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV este al doilea model ŠKODA construit pe platforma MEB, după SUV-ul nostru ENYAQ iV. Iar lansarea modelului nostru nou din vârful gamei, ENYAQ COUPÉ RS iV, aduce în premieră pe piață un model RS 100% electric. Masa redusă a coupé-ului și caracteristicile aerodinamice optimizate permit o eficiență și mai ridicată și astfel o autonomie maximă de până la 545 km*** conform ciclului WLTP.”

 

La fel ca ENYAQ iV, și noul coupé are la bază platforma modulară electrică MEB a Grupului Volkswagen. Și, de asemenea, asemeni modelului ENYAQ iV, și ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV este oferit atât în varianta cu un singur motor instalat pe puntea spate, și deci cu tracțiune spate, cât și în varianta cu două motoare și deci cu tracțiune integrală. Bateria instalată în podeaua automobilului este oferită în două variante de mărime. Modelul de intrare în gamă este ENYAQ COUPÉ iV 60. Acesta are motorul încorporat în puntea spate și antrenează roțile din spate cu o putere de 132 kW* și cuplul maxim de 310 Nm. ENYAQ COUPÉ iV 60 este echipat cu o baterie litiu-ion cu o capacitate de 62 kWh, din care pot fi utilizați 58 kWh. ENYAQ COUPÉ iV 80 are o baterie mai mare, cu capacitatea de 82 kWh (77 kWh net), autonomia maximă fiind de până la 545 km*** conform ciclului WLTP. Motorul electric din spate generează în acest caz 150 kW și 310 Nm.

 

Două motoare și tracțiune integrală: ENYAQ COUPÉ iV 80x

Și ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV 80x este echipată cu bateria de 82 kWh, dar are instalat încă un al doilea motor electric pe puntea din față, astfel că dispune de tracțiune integrală. Cele două motoare generează împreună o putere totală de 195 kW** și oferă un cuplu maxim de 425 Nm. Viteza maximă a acestui model este de 160 km/h, la fel ca cea a versiunilor cu tracțiune spate.

 

Modelul sport din vârful gamei: ENYAQ COUPÉ RS iV

Cel mai puternic automobil din gama ENYAQ iV este, de asemenea, echipat cu bateria mai mare și cu două motoare electrice. Astfel, beneficiază de tracțiune integrală. Cele două motoare cu care este dotat ENYAQ COUPÉ RS iV generează împreună o putere totală de 220 kW** și oferă un cuplu maxim de 460 Nm. În consecință, prima ŠKODA RS 100% electrică poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 6,5 secunde și este singura versiune coupé ce poate atinge o viteză maximă de 180 km/h. În rampe de 8%, ENYAQ COUPÉ RS iV și ENYAQ COUPÉ iV 80x permit ambele capacitatea maximă de remorcare de 1.400 kg, pe când ENYAQ COUPÉ iV 60 și ENYAQ COUPÉ iV 80 pot tracta remorci cu frână cu o masă de până la 1.200 kg.

 

Încărcare rapidă: de la 10% la 80% în doar 29 de minute

Bateriile cu care este echipată ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV permit încărcarea în regim rapid. Bateria mai mare, de 82 kWh poate fi astfel încărcată în doar 29 de minute de la 10% la 80%. Acasă, ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV poate fi încărcat confortabil peste noapte, având nevoie de 6 până la 8 ore la încărcarea cu wallbox-ul ŠKODA iV Charger în curent alternativ, de 11 kW. Alimentarea de la stațiile de încărcare publice în curent alternativ la aceeași putere maximă va dura aproximativ la fel de mult. ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV are inclus în dotarea standard un cablu de încărcare Mode 3. Coupé-ul poate fi, de asemenea, încărcat la 2,3 kW, folosind o priză casnică uzuală de 230 V și un cablu opțional Mode 2. Dispozitivul opțional Universal Charger iV este o soluție mobilă de flexibilitate maximă, cu conectori ce pot fi schimbați în funcție de necesar. Adaptorul CEE permite încărcarea la până la 11 kW de la o priză de 400 V, iar adaptorul Schuko oferă posibilitatea de încărcare de la prizele casnice.

 

Eficiență ridicată, datorită caracteristicilor aerodinamice și a pompei de căldură opționale

Coeficientul aerodinamic (cd) de 0,234 care este o valoare extraordinară pentru un SUV coupé de aceste dimensiuni permite o eficiență ridicată și astfel și autonomii ridicate. Această valoare excelentă este rezultatul soluțiilor Simply Clever tipice mărcii ŠKODA, precum diafragma activă de răcire din priza de aer inferioară a barei de protecție față, plus numeroase alte măsuri de optimizare aerodinamică, ce ghidează fluxul de aer în manieră optimă, pe lângă caroseria automobilului și pe sub automobil. În acest scop, ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV beneficiază de optimizări speciale pentru masca frontală, spoilerul frontal, podeaua exterioară acoperită și plană, prizele de aer Air Curtains și eleronul din spate. Pompa de căldură opțională pentru încălzire și sistemul de aer condiționat sporește și mai mult eficiența. Cei care optează pentru această dotare vor beneficia de un sistem extrem de eficient, ce comprimă refrigerantul la înaltă presiune. Astfel se generează căldură folosită pentru a încălzi aerul rece ce intră în automobil. Drept urmare, este folosită mai puțină energie din baterie pentru a acționa sistemul de încălzire de înaltă tensiune, ceea ce mărește autonomia.

 

* Este posibil ca puterea maximă să nu fie disponibilă integral. Puterea disponibilă în diferite situații de mers depinde de variați factori, precum temperatura ambientală și nivelul de încărcare al bateriei, precum și de temperatura și starea bateriei de înaltă tensiune sau de vechimea sa fizică.

** Puterea maximă de 195 kW și respectiv 220 kW: puterea maximă a fost calculată conform UN GTR.21 și poate fi accesată timp de max. 30 secunde. Puterea disponibilă în diferite situații de mers depinde de diferiți factori, precum temperatura ambientală și nivelul de încărcare al bateriei, precum și de temperatura și starea bateriei de înaltă tensiune sau de vechimea sa fizică. Pentru ca puterea maximă să poată fi asigurată, temperatura bateriei de înaltă tensiune trebuie să fie între 23°C și 50°C, iar nivelul de încărcare al bateriei > 88%. Dacă nu sunt asigurați acești parametri, este posibil ca puterea maximă să nu fie disponibilă. Temperatura bateriei poate fi influențată indirect până la un anumit nivel de sistemul de aer condiționat staționar, iar nivelul de încărcare poate fi ajustat din automobil. Puterea curentă disponibilă va fi indicată pe afișajul pentru performanțele dinamice. Pentru a menține cât mai eficient posibil capacitatea utilizabilă a bateriei de înaltă tensiune, se recomandă ca bateria să fie în general încărcată până la 80% dacă automobilul este utilizat zilnic (nivelul poate fi schimbat la 100% înainte de călătoriile la drum lung, de exemplu).

*** Toate valorile indicate sunt încă valori preliminare.

 

Conectivitatea: sisteme de infotainment de ultimă oră, cu cel mai mare display ŠKODA, plus funcții noi

Asemeni modelului ENYAQ iV, și noul coupé al mărcii ŠKODA este echipat cu afișajul Digital Cockpit de 5,3 inchi, ce prezintă clar informații precum viteza, datele călătoriei, navigația și sistemele de asistență. Cele patru layout-uri diferite ale afișajului, precum și numeroasele funcții ale automobilului și sistemele de asistență pot fi controlate de la volanul multifuncțional. Afișajul opțional Head-up Display proiectează informații adiționale în câmpul vizual imediat al șoferului. Ecranul central liber poziționat, asemeni celui de la ENYAQ iV, are diagonala de 13 inchi și este cel mai mare din portofoliul ŠKODA actual. Layout-urile pot fi personalizate și touchscreen-ul poate fi operat folosind așa-numitul touch-slider sau folosind gesturi moulti-touch sau comenzile prin gesturi. O alternativă este și asistentul vocal Laura ce înțelege 15 limbi și este susținut de informații on-line. Sistemul radio DAB digital și funcțiile web radio și hybrid radio sunt, de asemenea, incluse în echiparea standard. Wireless SmartLink, Android Auto și Apple CarPlay permit integrarea unui smartphone fără să fie nevoie de niciun cablu, iar dispozitivele pot fi încărcate inductiv când sunt așezate în compartimentul Phone Box opțional. Sistemul de sunet CANTON cu 12 difuzoare și egalizator digital sunt, de asemenea, înscrise pe lista de dotări opționale.

 

Actualizări wireless și posibilitatea de a descărca funcții adiționale

Iar datorită eSIM-ului integrat, ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV este mereu on-line. Astfel, hărțile și softul sistemului pot fi actualizate de la distanță și utilizatorii pot să descarce și alte funcții opționale pentru automobil. Începând cu a doua jumătate a anului 2022, clienții pot activa din sistemul de infotainment sau din portalul web ŠKODA Connect funcția de navigație, culori adiționale pentru iluminarea ambientală, tempomatul adaptiv Adaptive Cruise Control sau asistentul pentru lumini, de exemplu. Clienții pot opta și pentru activarea funcțiilor doar pe o perioadă limitată.

Funcțiile ŠKODA Connect specifice automobilelor electrice

Conexiunea on-line permanentă primite, de asemenea, utilizarea a numeroase servicii ce sunt susținute cu informații on-line. Astfel, funcția ce oferă Informații din trafic are la bază date în timp real obținute de pe internet, la fel ca funcția de Planificare a rutelor a navigației opționale. La fel, pot fi afișate și locurile de parcare disponibile în apropiere. Anumite opțiuni din gama largă de servicii on-line ŠKODA Connect au fost special concepute pentru autoturismele electrice. Aplicația MyŠKODA poate fi folosită pentru a controla de la distanță încărcarea bateriei sau pentru a activa sistemul de aer condiționat înainte de a porni la drum. Este posibilă și programarea la anumite ore a acestor funcții. Sistemul de navigație poate identifica punctele de încărcare din apropiere sau de-a lungul rutei planificate.

Funcții noi ale softului

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV dispune de cea mai nouă versiune de soft ME 3 a platformei MEB a Grupul Volkswagen, incluzând astfel noi funcții și actualizări. De exemplu, au fost optimizate sistemul de control al instalației de aer condiționat, precum și managementul bateriei de înaltă tensiune, acum fiind inclus și un mod de întreținere a bateriei. Noul soft ME 3 pentru automobile optimizează managementul bateriei și crește eficiența și durata de viață a bateriei, inițiind acum controlul temperaturii bateriei de la temperaturi mai reduse decât anterior. De asemenea, noul soft nu mai activează și dezactivează controlul temperaturii, ci îl monitorizează și ajustează permanent. Drept rezultat, bateria sistemului de propulsie își atinge mai repede temperatura ideală de funcționare. Astfel sunt optimizate atât puterea, cât și recuperarea. Sunt oferite, de asemenea, noi layout-uri pentru sistemul de infotainment și meniul principal include acum și o iconiță pentru încărcarea automobilului, precum și iconițe noi pentru funcțiile realității augmentate. De asemenea, luminozitatea crescută și contrastul optimizat pentru display-ul camerei video retrovizoare simplifică și mai mult parcarea și detectarea obstacolelor, mai ales pe timp de noapte. O nouă funcție a sistemului inteligent Park Assist permite acum și memorarea în sistem a locurilor de parcare utilizate frecvent și executarea automată a manevrelor de parcare pe respectivele locuri. Softul ME 3 oferă și o funcție actualizată de planificare a rutelor cu mai multe opriri, precum și noul sistem de asistență Travel Assist 2.5. Funcția Lane Assist poate fi dezactivată din Favorite, fiind astfel mai ușor accesibilă șoferului.

 

Siguranța: Head-up Display cu funcții de realitate augmentată și sisteme avansate de asistență

Head-up Display-ul cu funcții de realitate augmentată a fost lansat în premieră pentru ENYAQ iV. Acum dotarea aceasta atractivă este disponibilă și pentru ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV și proiectează informații pentru șofer în două zone diferite ale parbrizului. Viteza automobilului și indicatoarele de circulație detectate, instrucțiunile de navigație și informațiile de la sistemele de asistență sunt afișate deasupra bordului, în câmpul vizual direct al șoferului. Mai sus pe parbriz, în zona mai mare de proiecție a funcțiilor de realitate augmentată, sunt afișate simboluri mai mari, precum săgețile de direcționare de la sistemul de navigație. Astfel, acestea sunt proiectate virtual pe șosea, de asemenea în câmpul vizual direct al șoferului. Sunt afișate și informații cu privire la sistemul Lane Assist adaptiv sau tempomatul adaptiv, precum și indicatoarele de circulație sau avertizările. Șoferul poate ajusta în mod intuitiv din meniul sistemului de infotainment poziția zonei de afișare pe ecran, poate seta culorile și luminozitatea și poate selecta informațiile care să fie afișate.

 

Până la nouă airbag-uri și sistemul de protecție proactivă a ocupanților

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV poate fi echipată cu până la 9 airbag-uri. Airbag-urile șoferului și pasagerului din față și airbag-urile laterale din față sunt incluse în dotarea standard, alături de cele două airbag-uri cortină ce acoperă geamurile laterale din față și din spate. Airbag-ul central dintre scaunele din față reduce puterea impactului dintre șofer și pasagerul din față în cazul unui accident, iar cele două airbag-uri laterale opționale pentru locurile exterioare ale banchetei asigură un plus de protecție. În cazul în care este determinat riscul unei coliziuni iminente sau dacă șoferul frânează brusc sau când autoturismul riscă să derapeze sau să se răstoarne, sistemul proactiv Crew Protect Assist va lua automat măsuri preventive de protecție a ocupanților. Sistemul va tensiona astfel centurile de siguranță și va închide eventualele geamuri deschise.

Sunt disponibile toate sistemele de asistență din gama ŠKODA

Pentru siguranță activă și pasivă maximă, ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV oferă toate sistemele de asistență din portofoliul mărcii ŠKODA. Travel Assist 2.5 oferă suport activ la manevrarea laterală și cea longitudinală a direcției și include tempomatul adaptiv ACC, asistentul adaptiv Lane Assist inclusiv funcția de recunoaștere a zonelor cu drum în lucru, Traffic Jam Assist și Emergency Assist. Sistemul poate fi activat prin simpla atingere a butonului aferent de pe volanul multifuncțional și va menține ENYAQ COUPÉ iV pe banda sa de rulare actuală și va monitoriza automat distanța față de automobilul din față. În traficul congestionat, Travel Assist 2.5 poate opri ENYAQ COUPÉ iV în mod autonom, îl poate pune din nou automat în mișcare și poate urma automat alte vehicule. La viteze mai mari de 90 km/h, sistemul asistă acum șoferul la schimbarea benzii pe autostradă, atunci când sunt activate luminile de semnalizare. De asemenea, sistemul oferă asistență în viraje. Travel Assist 2.5 afișează pe ecrane zona din jurul automobilului, astfel că șoferul poate vedea eventuale obiecte detectate de senzorii automobilului. Versiunea actuală a sistemului poate prelua controlul direcției laterale în spațiile înguste din oraș, folosind informații on-line pe bază de date colective (swarm data) actuale.

Tempomatul Adaptive Cruise Control include în varianta sa predictivă și informații din sistemul de navigație, precum și indicatoarele de circulație, și poate acum, de asemenea, reacționa la obstacolele raportate prin intermediul sistemelor de informare on-line din trafic. Pentru ca Travel Assist 2.5 să funcționeze, șoferul trebuie să își țină mâinile pe volan. Dacă sistemul detectează faptul că șoferul nu mai controlează volanul, nu mai frânează sau accelerează, Emergency Assist încearcă mai întâi să avertizeze șoferul vizual, apoi acustic și în ultimă instanță prin impulsuri ale frânei. Dacă șoferul nu reacționează, vor fi activate luminile de avarie, automobilul va fi oprit pe banda sa curentă de rulare și va fi inițiat apelul de urgență eCall.

De pildă, Front Assist cu funcția predictivă de protecție a pietonilor și bicicliștilor și Side Assist cu funcția Rear Traffic Alert avertizează la riscul de coliziune cu alte vehicule, cu cicliști, pietoni și obstacolele statice. Asistentul pentru evitarea coliziunilor ajută șoferul amplificând activ asistarea direcției în cazul unei coliziuni iminente cu un biciclist, pieton sau vehicul, cu scopul de a evita în manieră controlată accidentul. La virarea spre stânga în intersecții, asistentul pentru virare Turn Assist detectează din timp autovehiculele care vin din sens opus și avertizează șoferul când e cazul, putând chiar opri automat automobilul dacă e nevoie. Asistentul de avertizare la ieșirea din mașină Exit Warning alertează ocupanții automobilului când se deschide o portieră și din spate se apropie alt autovehicul sau un biciclist. Avertizarea va fi realizată prin semnale sonore și vizuale, sub forma unei lumini pe interiorul carcasei oglinzii exterioare.

Funcții noi de asistență pentru parcare

Funcția opțională Park Assist poate manevra automat automobilul pe locurile de parcare paralele și perpendiculare, poate acum, de asemenea, frâna automat și poate preveni coliziunea automobilului cu pietoni sau obiecte. Funcția Trained Parking permite sistemului să memoreze  rutele de accesare a unui loc de parcare frecvent utilizat, de exemplu într-o zonă de acces îngustă, dispusă într-un unghi strâns. Apoi sistemul poate repeta din nou cu precizie această manevră, la simpla apăsare a unui buton. Area View este o funcție și mai avansată decât camera video retrovizoare opțională, deoarece cele patru camere ale sistemului creează o imagine din perspectivă aeriană a automobilului și a vecinătății sale imediate.

Luminile de drum pot fi păstrate în permanență activate cu farurile Matrix full-LED opționale

Farurile Matrix full-LED oferite opțional pentru ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV cresc semnificativ siguranța la condusul pe timp de noapte. Fiecare modul al farurilor LED Matrix conține câte 24 de LED-uri ce pot fi controlate separat și permit celui de la volan să conducă în permanență cu luminile de drum activate, fără a-i deranja însă pe ceilalți participanți la trafic. Tehnologia inteligentă folosește o cameră video pentru a detecta traficul din sens opus, dar și persoanele și obiectele care reflectă lumina. Este folosită și o unitate de comandă ce aprinde și stinge instantaneu segmentele fascicolului.

Ecosistemul ŠKODA iV: Powerpass și  trei wallbox-uri

Cu doar un singur card, Powerpass le permite clienților să își încarce autovehiculele la cele mai multe dintre cele 260.000 de puncte de încărcare actuale din Europa. Aici sunt incluse cele mai multe stații de încărcare publice, precum și stațiile de încărcare rapidă de pe rutele internaționale și autostrăzi. ŠKODA AUTO contribuie la dezvoltarea rețelei de încărcare din Europa, implicându-se în construirea rețelei Ionity de încărcare rapidă din Europa și în instalarea de puncte de încărcare accesibile public de la dealership-urile ŠKODA. Cei care cumpără noua ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV pot beneficia de prețuri reduse pentru Powerpass, timp de un an de la activarea abonamentului. Costurile sunt transparente și conforme cu standardele pieței și vor fi facturate lunar clientului prin intermediul facturii Powerpass. Cei care dețin un ENYAQ COUPÉ iV nou și optează pentru abonamentul Simply Charge vor beneficia de un discount la prețul de bază, timp de un an, iar cei care au ales pachetul DC pentru încărcarea în curent continuu vor primi abonamentul Charge Faster timp de un an de la activare, fără să trebuiască să plătească abonamentul de bază.

Trei variante de wallbox-uri ŠKODA iV Charger și asistență pentru planificare și instalare

ŠKODA oferă trei versiuni diferite ale wallbox-ului ŠKODA iV pentru încărcarea de acasă. Chiar și varianta de intrare în gamă ŠKODA iV Charger reprezintă o soluție excelentă pentru încărcarea sigură de acasă. Wallbox-ul ŠKODA iV Charger Connect cu conexiune LAN și WiFi permite controlul de la distanță al procesului de încărcare, prin intermediul aplicației Powerpass. Acest wallbox dispune și de un cititor de carduri RFID, astfel încât utilizatorii să se poată identifica înainte de a activa încărcarea, ceea ce este util mai ales în parcările din zonele rezidențiale. Wallbox-ul ŠKODA iV Charger Connect+ poate comunica cu un server prin intermediul rețelei de telefonie mobilă și al conexiunii LTE și este echipat cu un contor de electricitate certificat, suplimentar față de cititorul RFID. Aplicația Powerpass le permite utilizatorilor să urmărească consumul de energie folosită pentru a încărca bateria. De asemenea, încă înainte de achiziția unui ŠKODA iV Charger, ŠKODA AUTO va răspunde la toate întrebările tehnice ale clientului, în cadrul serviciilor sale opționale de instalare. Acest proces se numește eCheck și cuprinde patru pași. Mai întâi, în baza procedurii on-line de pre-evaluare, va fi verificat dacă locul în care se dorește instalarea este adecvat. Pasul următor este de a comanda wallbox-ul ŠKODA iV Charger corespunzător cerințelor. Apoi partenerul pentru instalare va verifica infrastructura la fața locului, înainte de instalarea wallbox-ului ŠKODA iV Charger. După efectuarea testului de funcționare, Charger-ul este deja pregătit de utilizare.

 

ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV: primul model 100% electric din gama RS

Abrevierea RS folosită de ŠKODA este de 47 de ani sinonimă cu victoriile internaționale în motorsport, iar de două decenii este, de asemenea, sinonimă cu cele mai sportive modele din producția de serie a producătorului ceh de automobile. ŠKODA a folosit termenul RS (abrevierea pentru Rally Sport) pentru prima dată în 1974, pentru prototipurile sale de mașini de raliu, ŠKODA 180 RS și 200 RS. Marca a lansat apoi, deja în anul următor, ŠKODA 130 RS. Coupé-ul de doar 720 kg a repurtat numeroase victorii internaționale în raliuri, concurând până în 1983. În anul 1977, ŠKODA 130 RS a ocupat locurile 1 și 2 la categoria ”Monte” și, de asemenea, a câștigat Raliul Acropolis. De notat este și titlul la Campionatul European de Turisme în 1981.

Modelele ŠKODA sportive din producția de serie au ADN RS încă din anul 2000

Începând din anul 2000, ŠKODA și-a continuat povestea de succes a modelelor pentru raliu, adăugând în portofoliul său de automobile de serie și modelele sportive RS. Primul model RS din producția de serie a fost OCTAVIA RS, cu motor supraalimentate cu turbină 1,8 litri de 132 kW (180 CP), model lansat în anul 2000 alături de OCTAVIA WRC, ce a marcat intrarea ŠKODA în WRC (Campionatului Mondial de Raliu).  Prima OCTAVIA COMBI RS a urmat la doar un an mai târziu. Iar apoi, și la a doua, a treia și a patra generație, OCTAVIA a oferit de fiecare dată variante RS, pentru ambele sale versiuni de caroserie, inclusiv cu motoare diesel puternice, iar în 2020 a fost introdusă prima OCTAVIA RS electrificată, o variantă hibrid plug-in cu puterea de 180 kW (245 CP).

 

KODIAQ a fost primul SUV din gama RS

În 2003, ŠKODA a adăugat și FABIA în gama sa de sportive RS, prezentând în același timp și un model nou omologat de raliu, FABIA WRC. FABIA RS era echipată cu un motor 1,9 TDI de 96 kW (130 CP). În 2010, a fost lansată varianta RS a celei de-a doua generații FABIA, echipată cu un motor pe benzină de 1,4 litri de 132 kW (180 CP) cu turbosuflantă și compresor. În premieră, acest model a fost disponibil și în varianta COMBI. Primul SUV ce a intrat în familia RS a fost KODIAQ RS, lansat în 2018. Un exemplar echipat cu un motor 2,0 TDI de 176 kW (240 CP) a stabilit recordul pentru SUV-urile cu 7 locuri la timpul de circuit de pe legendara Nürburgring Nordschleife, finalizând turul de circuit de 20,832‑km‑în doar 9:29.84 minute. Motorul bi-turbo al modelului a fost înlocuit în vara anului 2021 cu un motor pe benzină 2,0 TSI de 180 kW (245 CP). Noul motor este cu 60 kg mai ușor decât predecesorul, astfel că modelul KODIAQ RS a devenit și mai dinamic, beneficiind de performanțe și mai avansate.

 

ŠKODA AUTO

  • se îndreaptă cu pași siguri spre URMĂTORUL NIVEL, ghidată de STRATEGIA ŠKODA 2030.
  • intenționează ca până în anul 2030 să fie în Topul 5 al celor mai bine vândute mărci din Europa, în baza unui portofoliu atractiv de modele în segmentele de intrare în gamă, precum și cu modele electrice adiționale.
  • se îndreaptă spre statutul de lider al mărcilor europene în India, Rusia și Africa de Nord
  • în prezent, marca le oferă clienților următoarele game de autoturisme: FABIA, SCALA, OCTAVIA, SUPERB, KAMIQ, KAROQ, KODIAQ și ENYAQ.
  • a livrat clienților de pe întregul glob peste 870.000 de automobile în 2021.
  • face parte de 30 de ani din Grupul Volkswagen. Grupul Volkswagen este unul dintre cele mai de succes concerne auto din lume.
  • produce și dezvoltă independent, dar în asociere cu Grupul, nu doar autoturisme, ci și componente, precum motoare și transmisii.
  • are trei sedii în Republica Cehă; produce în China, Rusia, Slovacia și India, în principal prin intermediul unor parteneriate încheiate în cadrul Grupului, precum și în Ucraina cu parteneri locali.
  • are la nivel mondial peste 43.000 de angajați și activează în peste 100 de țări.

Sursa: https://www.skoda-storyboard.com/en

preloader