Mladá Boleslav, 10 iulie 2024 – Noile modele Škoda Kodiaq și Superb au obținut evaluările maxime de cinci stele în testul de referință pentru siguranța la impact Euro NCAP.
Škoda Kodiaq a obținut 84% din punctajul total maxim, în timp ce Škoda Superb a obținut 87% din punctajul total maxim. Acest rezultat continuă seria de evaluări de top pentru producătorul ceh, chiar și în contextul criteriilor mai stricte introduse în 2023. Fiecare nou model Škoda din 2008 a obținut o evaluare de cinci stele.
„Siguranța clienților noștri și a tuturor celorlalți participanți la trafic este prioritatea noastră principală. Prin urmare, suntem încântați să primim evaluări de cinci stele pentru a doua generație Škoda Kodiaq și a patra generație Škoda Superb în testul Euro NCAP. Suntem deosebit de mândri de rezultatele noastre puternice pentru protecția ocupanților adulți și copii. Faptul că ne-am extins recordul de evaluări de cinci stele pentru vehiculele noastre chiar și după introducerea unor parametri de testare mai stricți în 2023 confirmă angajamentul nostru clar pentru cele mai înalte standarde de siguranță.” — Johannes Neft, Membru al Consiliului de Administrație Škoda Auto pentru Dezvoltare Tehnică
Scoruri de top pentru protecția ocupanților adulți și copii; evaluări ridicate pentru protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului și a sistemelor de asistență
Conform criteriilor mai stricte din 2023 stabilite de Programul European de Evaluare a Autovehiculelor Noi (Euro NCAP), noile modele Škoda Superb și Volkswagen Passat—dezvoltate împreună de Škoda Auto ca parte a proiectului Beta+—și noua Škoda Kodiaq au obținut evaluări de cinci stele pentru protecția ocupanților adulți și copii. Kodiaq a obținut 84% din punctajul total maxim, cu scoruri de 89% pentru protecția ocupanților adulți, 83% pentru protecția ocupanților copii, 82% pentru protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului și 78% pentru sistemele de asistență pentru siguranță. Superb a obținut 87% din punctajul total maxim, cu scoruri de 93% pentru protecția ocupanților adulți, 87% pentru protecția ocupanților copii, 82% pentru protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului și 80% pentru sistemele de asistență pentru siguranță. Această evaluare poziționează modelul Superb ca a doua cea mai sigură mașină în clasamentul Euro NCAP 2024.
Nivel ridicat de siguranță pasivă în ambele modele
Caroseria ambelor modele a fost proiectată conform celor mai recente standarde și include componente din oțel cu rezistență ridicată și formare la cald. Acest oțel este folosit în principal la stâlpii A și B, peretele de foc și consola tunelului. În cazul unui accident, ocupanții ambelor modele sunt protejați nu doar de caroseria rigidă și zonele generoase de deformare, ci și de până la zece airbaguri pentru Škoda Superb și până la nouă airbaguri pentru Škoda Kodiaq, inclusiv un airbag central între scaunele din față în ambele mașini.
Sisteme de asistență complete îmbunătățesc siguranța
Numeroase sisteme de asistență de ultimă generație din ambele modele avertizează șoferul cu privire la potențiale coliziuni în multe situații și ajută activ la prevenirea acestora sau la minimizarea consecințelor. Acestea includ Front Assist cu protecție predictivă pentru pietoni și cicliști, Side Assist inclusiv Rear Traffic Alert, precum și Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Crossroad Assist și Exit Warning. Travel Assist sprijină activ șoferul în controlul longitudinal și lateral al vehiculului și, împreună cu Adaptive Cruise Control (ACC), include și Adaptive Lane Assist cu recunoaștere a lucrărilor rutiere, Crew Protect Assist, Traffic Jam Assist și Emergency Assist. Noii senzori radar nano, poziționați în colțurile din dreapta și stânga ale caroseriei frontale, îmbunătățesc performanța sistemelor de asistență precum Front Assist sau Crossroad Assist. Senzorii radar nano din partea din spate măresc raza de acțiune a sistemului Side Assist. Noul Attention and Drowsiness Assist monitorizează comportamentul șoferului, evaluează nivelul potențial de oboseală al acestuia și declanșează avertismente vizuale și acustice în cockpitul virtual, dacă este necesar.
Evaluările Euro NCAP din 1997
Fondat în 1997 cu sediul în Leuven, Belgia, Programul European de Evaluare a Autovehiculelor Noi (Euro NCAP) este o colaborare între ministere de transport, cluburi de automobile, asociații de asigurări și institute de cercetare din opt țări europene. Programul implică efectuarea de teste de impact asupra modelelor de vehicule actuale, evaluarea caracteristicilor lor de siguranță activă și pasivă, precum și a capacităților lor pentru salvare și recuperare. Începând cu 2020, ajustările criteriilor sunt făcute la fiecare trei ani, extinzând domeniul de aplicare pentru a include aspecte de siguranță terțiară, cum ar fi funcția de apel de urgență și difuzarea informațiilor despre avariile vehiculului pentru operațiuni integrate de salvare.